úterý 22. července 2014

Poslanci budou poprvé projednávat konec kouření v restauracích

O zákazu kouření v restauracích se hojně diskutuje již desítky let. Od roku 2011 takový návrh slibuje předložit i Ministerstvo zdravotnictví. Kvůli opakovaným odkladům ministerského návrhu se jeho účinnost aktuálně odhaduje nejdříve v roce 2016. Změnu může přinést právě předložený návrh skupiny poslanců v čele s Radkem Vondráčkem (sněmovní tisk 272).

Dva identické návrhy
 
Úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací a barů budou poslanci projednávat vůbec poprvé. Tabáková lobby se projednávání předloženého návrhu nepochybně bude snažit oddálit či zastavit s odkazem na „komplexnější“ či „vyváženější“ budoucí návrh ministerstva. Jaký má poslanecký návrh smysl?

Ministerský návrh komplexně přepisuje celou právní úpravu ochrany zdraví před návykovými látkami. Aktuální pracovní verze ministerského návrhu i hotový, ale nikdy nepředložený ministerský návrh z roku 2013 obsahuje naprosto stejně vymezený zákaz kouření v restauracích a barech jako nyní předložený návrh poslanecký. V tomto směru jsou oba návrhy identické.

Rizika ministerského návrhu

S ministerským návrhem je spojeno dvojí nebezpečí. Zaprvé jde o účinnost, která se kvůli nejrůznějším komplikacím může značně odkládat, jako tomu bylo v minulosti (posledně slíbená účinnost byla k 1. 1. 2014). Poslanecký návrh může přinést změnu již za půl roku.

Zadruhé jde o skutečnost, že při projednávání rozsáhlého ministerského návrhu může být výměnou za schválení celého zákona přijat pozměňovací návrh zakotvující výjimku, která se v praxi stane pravidlem (např. prostory vyhrazené ke kouření, které u nás platily do roku 2010), a v restauracích se nic k lepšímu nezmění.

Nezbývá než doufat, že poslanecká iniciativa uspěje. Koneckonců přijetí poslaneckého návrhu následně usnadní legislativní cestu návrhu ministerstva, takže i ministr zdravotnictví by měl poslanecký návrh podpořit.

Článek vyšel dne 22. 7. 2014 v MF Dnes.

Žádné komentáře :

Okomentovat