sobota 16. srpna 2014

Dopis poslancům

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

jsem právník, jehož koníčkem je tabáková legislativa. Píši Vám však hlavně jako člověk a otec v brzké době již druhého dítěte.

V nejbližší době budete projednávat poslanecký návrh zakazující kouření v restauracích. Odpůrci návrhu mobilizují do boje za svobodu. Ano, jde o svobodu. Nikoli však o svobodu (nebo spíše závislost) kouřit kdekoli se mi zachce a bez ohledu na ostatní, ale právě naopak o svobodu nemuset dýchat tabákový kouř.

Čistý vzduch je otázka zvyku. V minulosti byly normální zakouřené nemocnice, školy i autobusy. Lidé (nekuřáci i kuřáci) si na těchto místech rádi zvykli na čistý vzduch. Dodnes jsou normální zakouřené restaurace. Nepochybuji o tom, že stejně jako v zahraničí si lidé rádi zvyknou na čistý vzduch i zde.

Svoboda podnikání vždy byla limitována dlouhou řadou mnohdy zbytečně přísných norem zajišťujících zdraví nezávadné prostředí. Tabákový kouř by neměl být výjimkou. Koneckonců i v nemocnicích, školách a autobusech zákaz kouření „omezuje svobodu podnikání“ a mohlo by být na provozovateli, co si zvolí. Komu kouření vadí, přece může jít jinam. A pokud náhodou nemá kam, může si za to sám, protože dostatečně nepoptává nekuřáckou službu. Na základě této anarchokapitalistické argumentace bychom mohli demontovat všechna pravidla, zákony i stát.

Nebude to střet koalice s opozicí ani pravice s levicí ani nekuřáků s kuřáky. Bude to střet celé veřejnosti s tabákovou lobby. Věřím, že tento návrh má dobrou šanci uspět a konečně přinést dlouho očekávanou změnu. Proto Vás prosím o jeho podporu. Příklady z celého světa ukazují, že to jde a nakonec to prospěje všem.

Děkuji, s pozdravem

Tomáš Kindl
 
P. S.: Ke vztahu předloženého poslaneckého a budoucího vládního návrhu viz krátký článek: http://tabakapravo.blogspot.cz/2014/07/poslanci-budou-poprve-projednavat-konec.html
 

Žádné komentáře :

Okomentovat