sobota 18. dubna 2015

Kolikrát poslanci projednávali zákaz kouření v restauracích?

Z některých mediálních zpráv by se mohlo zdát, že pokusů o zákaz kouření v restauracích už byla v Poslanecké sněmovně dlouhá řada. Legislativní vývoj zákazu kouření v restauracích po česku jsem podrobněji nastínil již dříve. V tomto příspěvku se zaměřím na jednoduše znějící otázku, která nemá jednoznačnou odpověď.


Abychom mohli jednoznačně odpovědět, je třeba otázku upřesnit. Nabízí se hned několik otázek s různými odpověďmi.

 

0

Kolikrát poslanci hlasovali o návrhu zákona, který úplně zakazuje kouření ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování?
Restaurace jsou podle terminologie tabákového zákona „zařízením společného stravování“. Zákazem kouření máme na mysli úplný zákaz přinejmenším ve vnitřních prostorách (částečný zákaz u nás totiž již platil v letech 1989 až 2010). O takovém návrhu zákona poslanci nikdy nehlasovali.

 

1

Kolik návrhů zákonů úplně zakazujících kouření ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování bylo předloženo?
Předložení takového návrhu zákona opakovaně slibovali bývalý poslanec Boris Šťastný (ODS), bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) i současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Boris Šťastný nakonec žádný návrh nepředložil. Návrh Leoše Hegera nikdy neopustil ministerstvo. Návrh Svatopluka Němečka se po opakovaných odkladech nedávno dostal na Úřad vlády, ta jej ale zatím neprojednala, a tudíž ani v tomto případě ještě nelze mluvit o skutečném návrhu zákona. Historicky jediným návrhem zákona je návrh skupiny poslanců vedených Radkem Vondráčkem (ANO) z 18. 7. 2014. Tento návrh se však dosud nepodařilo projednat, a to zejména kvůli odporu Svatopluka Němečka, resp. poslanců ČSSD, KSČM a ODS.

 

3

Kolik návrhů zákonů úplně zakazujících kouření, které se mohly týkat vnitřních prostor zařízení společného stravování, bylo předloženo?
K výše zmíněnému návrhu skupiny poslanců, který přímo zakazuje kouření ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování, lze přičíst dva návrhy skupin poslanců vedených Josefem Janečkem (KDU-ČSL). První návrh z 23. 3. 2005 zakazoval kouření na všech pracovištích, druhý návrh z 20. 10. 2005 zakazoval kouření na všech pracovištích, kde se zpracovávají, prodávají nebo podávají potraviny, pokrmy či nápoje. Problematické bylo, že se pojem „pracoviště“ zcela nekryje s pojmem „zařízení společného stravování“ (jednak zákoník práce za „pracoviště“ nepovažuje celou provozovnu a jednak ne všechna „zařízení společného stravování“ jsou pracovišti).

 

6

Kolik návrhů úplně zakazujících kouření, které se mohly týkat vnitřních prostor zařízení společného stravování, bylo předloženo?
K výše zmíněným třem návrhům zákonů lze přičíst též tři pozměňovací návrhy k jiným návrhům zákonů. Jde o dva pozměňovací návrhy poslance Josefa Janečka (KDU-ČSL) k vládnímu návrhu tabákového zákona z 15. 6. 2005: první měl zakázat kouření na všech pracovištích, druhý na všech vnitřních pracovištích. Dne 29. 6. 2005 poslanci oba pozměňovací návrhy zamítli. Třetím pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh poslance Borise Šťastného (ODS) k pozměňovacímu návrhu hospodářského výboru Poslanecké sněmovny k návrhu skupiny poslanců vedených Borisem Šťastným z 28. 4. 2009 na úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování provozovaných na základě hostinské činnosti. O tomto návrhu však poslanci vůbec nehlasovali.


Nezbývá než doufat, že se co nejdříve dočkáme prvního hlasování o návrhu zákona, který úplně zakazuje kouření ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování.

2 komentáře :

  1. Dík za fundovanou informaci. Chyběla mi. Pár informací a názorů na téma zákaz kouření v hospodách a nekuřácké hospody u nás jsem shromáždil ve dvou příspěvcích na své stránce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlužno ještě upozornit, že po 3. 6. 2015 (http://tabakapravo.blogspot.cz/2014/12/legislativni-vyvoj-zakazu-koureni-v.html) existují již dva návrhy zákonů: jeden vládní a jeden poslanecký. Nyní je to tedy 0-2-4-7.

      Vymazat