pátek 11. března 2016

Zákaz kouření na festivalech

V aktuálně probíhající debatě poslanců o zákazech kouření se nečekaně třaskavým tématem stala normotvorná pravomoc obcí, mediálně nepřesně známá jako „zákaz kouření na festivalech“. Tabákoví lobbisté veřejnosti i zákonodárcům naservírovali tučnou spleť dezinformací.

Svaz obcí proti obcím

Do legislativního procesu rázně vstoupili zástupci Svazu měst a obcí. Brojí především proti navrženému ustanovení, podle nějž obec může obecně závaznou vyhláškou zakázat kouření a zakázat používání elektronických cigaret na veřejnosti přístupné akci, pokud je tato akce přístupná osobám mladším 18 let. Argumentují tím, že dané ustanovení bude pro obce představovat velkou finanční zátěž. Zákaz kouření totiž v obcích bez obecní policie údajně nemá kdo kontrolovat. Navíc když zákaz nebude uvalen na všechny akce ve všech obcích, nemohou návštěvníci o zákazu vědět. Tyto argumenty jsou zcela klamavé.

Lobbistické mýty

V první řadě je třeba si uvědomit, že obcím se neukládá žádná povinnost. Jedná se o pravomoc. Záleží jen na obci, zda a v jaké míře ji využije (např. může vyhradit místa ke kouření a vůbec nemusí regulovat používání elektronických cigaret). Nevěřme tabákovým lobbistům, že o tuto pravomoc obce nestojí. Obce, které regulovat nechtějí, regulovat prostě nebudou. Nemohou však bránit obcím, které kouření usměrňovat chtějí.

Ještě větší mýtus představuje strašení finanční zátěží. Dané ustanovení je totiž pouhým přepisem ustanovení již dnes platného. Tabákoví lobbisté varují před „budoucí“ hrozbou, o které už ale víme, že se nenaplnila.

Výmluvy na nemožnost kontroly jsou také liché. Kromě obecní policie jsou příslušnými kontrolními orgány obec v přenesené působnosti, orgán ochrany veřejného zdraví a Policie ČR. To neznamená, že u každého návštěvníka akce musí nepřetržitě stát jeden policista nebo úředník. Většina lidí dodržuje pravidla i bez státního donucení.

A jak návštěvníci akce poznají, že zde platí zákaz kouření? Z grafické značky červeně přeškrtnuté cigarety doplněné nápisem „KOUŘENÍ ZAKÁZÁNO“. Etikety znalí kuřáci navíc z absence popelníků.

Obec jako vzor

Obce již dnes mají pravomoc regulovat kouření na veřejném prostranství. Tím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení. Obdobnou pravomoc mají obce v případě regulace konzumace alkoholu, pouličního umění nebo nabízení prostituce.

Bylo by však vhodné tuto pravomoc zakotvit výslovně, aby bylo stimulováno její využívání. Lidé si na čistý vzduch rádi zvykají. Pokud uvidí, že to v jedné obci dobře funguje, budou chtít tento vzor následovat.

Článek vyšel dne 10. 3. 2016 v Lidových novinách.

1 komentář :

  1. Kéž by! Předloni jsem zažil jednu akci ze seriálu České hrady. Nutno konstatovat, že právě 21%-ní menšina beohledných kuřáků výrazně snižovala zážitek z festivalu. Divák si nemohl vychutnat vystoupení, kdyzž si vedle něho nějaký závislý nevychovanec zapálí a smrdí 20m okolo sebe. Pojem "ohleduplný kuřák" je oxymoron !!!

    OdpovědětVymazat